10 karakteristik, na katere je treba biti pozoren ob naročilu kapalk – pipet za stekleničke

7 zadev, na katere je treba biti pozorni ob nakupu kapalk - pipet za stekleničke
7 zadev, na katere je treba biti pozorni ob nakupu kapalk – pipet za stekleničke

Kapalke so zelo pomemben materijal, ki se ga uporablja v kombinaciji s stekleničkami. Stekleničke s kapalkami so najpogosteje v uporabi v farmacevtski in kozmetični indstriji, pa tudi drugod.

Kapalke se uporabljajo za črpanje tekočin iz stekleničk. S pritiskom na gumijasto ali silikonsko membrano, ki se nahaja na vrhu pokrovčka, se v steklenem delu kapalke, potopljenem v tekočino v steklenički, ustvari vakuum, ki ob sprostitvi membrane posesa tekočino v kapalko. Ob ponovnem pritisku na membrano tekočina izteče iz kapalke.

Ob naročilu kapalk je treba biti zelo previden. Spodaj bomo našteli nekaj zadev, ki jih ob naročilu kapalk ne spreglejte, saj vam bodo prihranile kar nekaj sivih las. Pa začnimo.

1. Dolžina steklenih delov kapalk

Če kapalk ne naročujete skupaj s stekleničkami, bodite pozorni na to, da so dolžine steklenih delov kapalk primerne za vaše stekleničke: da niso predolge ali prekratke. Predolge kapalke se bodo ob montiranju na stekleničke polomile, prekratke pa ne bodo dosegle dna stekleničke in bodo vaše stranke spravljale v nejevoljo.

2. Tisk na stekleni del kapalk

Stekleni del kapalk je lahko nenatisnjen, lahko pa nanj natisnete lestvico z merilnikom doziranja (npr v ml). Pri naročilu tiska bodite potorni na to, kakšen tisk boste uporabili:

  • navaden (površinski) tisk;
  • copper (globinski) tisk.

Če imate v stekleničkah neinvazivno tekočino, lahko na kapalke tiskate z navadnim, površinskim tiskom. Če pa imate v stekleničkah jedke ali agresivnejše tekočine, pa je površinski tisk lahko vprašljiv, saj tekočina lahko tisk iz kapalk izbriše. V takšnih primerih je bolj smotrn copper (globinski) tisk na steklene dele kapalk, saj ga tekočina ne bo izbrisala.

3. Navoj pokrovčka

Ni vsak navoj pokrovčka primeren za vsako steklenico. Ne boste verjeli, zaradi tolerca lahko občasno pride do razlike tudi med istim (npr. standardnim) navojem pokrovčka, a od različnega dobavitelja.

Najboljši način, da se izognete težavam, je testiranje pokrovčka na vaših steklenicah ali pa nakup steklenic in kapalk od istega dobavitelja.

4. Barva gumijastega dela kapalke in pokrovčka

Ob naročilu kapalk morate definirati tudi barvo pokrovčka in gumijastega dela kapalke. Zgodi se, da se ob časovnih stiskah naročijo kapalke, barva se ne definira, in namesto črnih prejmete bele pokrovčke.

Ob nedefiniranih zahtevah ste lahko ob zajeten kupček sredstev, in krivdo boste nosili vi. Zato vam predlagamo, da ob naročilu materijala zahtevate v predračun vpis tudi barve materiala.

5. Material gumijastega dela kapalke

Gumijasti del kapalke je zelo pomemben! Niso vse gumice na kapalkah iz istega materijala! Tekočina, ki vsebuje določene sestavine (npr. kisline, olja, parfume), lahko gumico na kapalkah močno deformira, napihne in steče skozi.

Najpogostejši materijali, ki se uporabljajo na kapalkah, so navadna guma za neagresivne tekočine in NBR za agresivnejše. Pred naročilom zahtevajte tehnične liste od gume, da ne boste utrpeli škodo,

6. Vrsta pokrovčka

Pokrovčki so lahko navojni ali potisni (push-on), lahko so plastični ali kovinski, rob je lahko gladek ali rebrast. Vedeti morate, kakšno vrsto pokrovčka želite imeti, in dobavitelj mora vaše želje tudi razumeti.

Pred naročilom pokrovčka za kapalke vam svetujemo, da dobavitelju pošljete par vzorcev vaših obstoječih pokrovčkov, da jih lahko analizira.

7. Zaščita pred odpiranjem

Pokrovčki na kapalkah imajo ponavadi zaščito pred odpiranjem stekleničk v obliki obročka na spodnjem delu. Ko pokrovček s kapalko prvič odvijemo iz steklenice, se obroček odtrga od pokrovčka in ostane na grlu stekleničke.

Ta zahteva je pogosta, ni pa nujna, odvisna je od namena uporabe.

Obstajajo npr. tudi pokrovčki, v katere je montiran notranji plastični del, ki otrokom onemogoča odpiranje – pokrovček se lahko odpre le tako, da se ga pred odvijanjem močno pritisne proti steklenički.

8. Je kapalka sestavljena ali ne?

Priznamo, v preteklosti se nam je že zgodilo, da smo namesto sestavljenih kapalk prejeli razstavljene na:

  • gumice;
  • pokrovčke;
  • steklene dele kapalk.

In da, zgodilo se nam je, čeprav smo izrecno zahtevali sestavljene, seveda po krivdi od dobavitelja, ki je moral poravnati naše stroške s sestavljanjem.

Kapalke so ponavadi sestavljene iz 3 delov, ki jih v večjih serijah ni težko narediti. Brez naprav pa jih je veliko težje sestaviti, stroški delovne sile niso nezanemarljivi. Zato od dobavitelja obvezno zahtevajte, da morajo kapalke priti do vas v sestavljenem stanju, in penale, če ne bodo.

9. Način pakiranja

Kapalke se ponavadi pakira na 2 načina:

  • horizontalni (pogostejši);
  • vertikalni.

Vertikalni je zanimiv, če naročate manjše količine kapalk: kapalke se vertikalno vtikajo v blažilec iz stiroporja, ene z vrha, druge z dna. Med posameznimi sloji blažilcev s kapalkami se položijo kartoni, tako da je možno v kartone pakirati več slojev zloženih kapalk. Kapalke so dobro zaščitene, jih je pa težje jemati ven iz blažilcev kot pri horizontalnem načinu pakiranja.

Horizontalni način je primernejši za hitrejše jemanje kapalk pri proizvodnji. Kapalke so pri tem načinu pakirane horizontalno na blažilce iz stiroporja, v kartonih se ti blažilci zlagajo enega nad drugim. Ta način pakiranja je v redu, ampak od dobavitelja obvezno zahtevajte, da med blažilci in nanje položenimi kapalkami položi transparentno plastično folijo. Zakaj? Kapalke se ob pakiranju zlaga na blažilce, ko so gumice še tople. Zaradi toplote lahko blažilec iz stiroporja reagira na gumice, gumica se sprime s podlago in na črnih gumicah ostane zalepljena podlaga iz stiroporja, ki je ponavadi bele barve. Transparentna plastična folija med kapalkami in blažilcem iz stiroporja to težavo prepreči.

10. Vzorci

Pa smo pri zelo pomembni temi. Pred vsako dobavo, zlasti pa pred prvo, zahtevajte od dobavitelja vzorce, fotografije, videe, če se le da si materijal pred prevzemom sami ogledajte. Če si zaradi oddaljenosti dobavitelja materiala ne morete ogledati sami, angažirajte inšpektorja za kontrolo materiala. Od naročila pa do dobave kapalk lahko zaradi transporta mine precej časa, in biti morate prepričani, da je na prevoznem sredstvu to, kar ste naročili – veliko bolje se boste počutili! Ne le to, ponavadi materijal prispe do vas takrat, ko vam voda že zelo teče v grlo zaradi nizkih zalog. Preprečiti je boljše kot zdraviti!

Upamo, da vam bodo naši nasveti prišli prav.

Kontaktiraj nas