Ali je tovor treba paletizirati?

Nepaletiziran FCL kontejner
Nepaletiziran FCL kontejner

Paletiziranje izdelkov je dejanje, s katerim izdelke ali blago v paketih zložimo na palete, jih nato ovijemo s folijo in s tem omogočimo lažje manipuliranje, hitrejše nakladanje in večjo zaščito izdelkov med prevozom.

Hitro lomljivo blago mora biti obvezno paletizirano zaradi zaščite med prevozom.

Paletizirano blago se po eni strani lažje in hitreje razloži v namembnem skladišču, vendar pa palete po drugi strani vplivajo na količino odpremljenih izdelkov. Način transporta (FCL, LCL, letalski) ravno tako vpliva na izbiro o paletizaciji.

FCL (poln kontejner)

Če odpremljate blago v FCL (poln kontejner), potem imate na razpolago celoten kontejner za polnjenje z izdelki. Če se odločite paletizirati blago, boste utrpeli izgubo prostora, saj palete zavzamejo prostor v kontejnerju. Kljub temu bo paletizirano blago lažje manipulirati in razkladati, saj bodo v namembnem skladišču lahko uporabili naprave (viličarje).

Če boste odpremili nepaletizirano blago preko FCL kontejnerja, potem bodo morali v namembnem skladišču razklad opraviti ročno. Zaradi tega bo tovornjak moral počakati. Nekatera skladišča ne sprejemajo nepaletiziranega blaga, zato se pred odpremo pozanimajte o režimu razklada v namembnem skladišču.

LCL (zbirni kontejner)

Če odpremljate blago v LCL (zbirni kontejner), je paletizacija blaga priporočljiva zlasti v primerih visokih vrednosti, saj se na ta način zmanjša verjetnost za poškodbe. Paletizacija blaga vam bo na odpremnem mestu povišala transportne stroške zaradi dodatne teže palet. Če iščete cenejši način LCL prevoza, je priporočljivo pošiljanje nepaletiziranega blaga.

Vaša nepaletizirana LCL pošiljka bo paletizirana v namembnem skladišču. Ko je zbirnik izpraznjen na postaji CFS (container freight station), bo CFS paletiziral kartone, saj tovornjaki ponavadi ne nalagajo nepaletiziranega blaga.

Paletiziran FCL kontejner
Paletiziran FCL kontejner

Letalski prevoz

Če odpremljate z letalskih prevozom, naj vaša pošiljka ne bo paletizirana, saj palete vzamejo preveč omejenega prostora na letalu. Če je vaš tovor nepaletiziran, bo letalska družba lažje ugotovila dimenzijo in težo pošiljke ter posledično hitreje naložila tovor na letalo. Nepaletiziran tovor je treba ločiti zaradi zagotovitve varnega leta.

Če je vaša letalska pošiljka paletizirana, bo letalski prevoznik dovolil cestnemu prevozniku prevzem oz. naklad paletiziranega tovora, lahko pa bo tudi zahteval, da pošiljatelj dostavi tovor do letališča.

Kontaktiraj nas