Avtomatska linija za pakiranje prehranskih dopolnil v kapsulah v lončke in pričvrščevanje pokrovčkov (video)

Video 1 – linija za pakiranje prehranskih dopolnil v kapsulah

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki se dajejo v promet v obliki kapsul, pastil, tablet in drugih podobnih oblikah, v vrečkah s praškom, v ampulah s tekočino, v kapalnih stekleničkah in v drugih podobnih oblikah s tekočino in praškom, ki so oblikovane tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah.

Prehranska dopolnila lahko vsebujejo tudi aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastline in rastlinske izvlečke, mikroorganizme ter druge snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, pod pogojem, da je njihova varnost v prehrani ljudi znanstveno utemeljena. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo rastline in rastlinske izvlečke morajo biti v skladu s predpisom, ki ureja razvrstitev zdravilnih rastlin.

Prehranska dopolnila lahko vsebujejo tiste zdravilne rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila, če se uporabljajo deli rastlin v določeni stopnji rasti (dozorelosti). Za izdelke, ki vsebujejo visoko koncentrirane in visoko prečiščene ekstrakte iz teh rastlin, je treba pridobiti mnenje organa, pristojnega za zdravila. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamine in minerale, morajo vsebovati odmerke, manjše od tistih, ki se jih sme tržiti le kot v zdravilih.

V ZDA so prehranska dopolnila definirana širše, tako da vključujejo tudi vsa zdravila rastlinskega izvora.

Od zdravil se prehranska dopolnila razlikujejo tudi po tem, da jim ne pripisujemo zdravilnih učinkov. Meja med »hranilnim in fiziološkim učinkom« ter »zdravilnim učinkom« ni popolnoma jasna. Ker zakonodaja za prehranska dopolnila določa bistveno milejše kriterije o kakovosti, kot so le-ta pri zdravilih, skušajo proizvajalci včasih zdravila tržiti kot prehranska dopolnila. Spori se včasih rešujejo tudi na najvišjih sodiščih.

Prehranskim dopolnilom sorodna skupina izdelkov so funkcionalna živila. To so živila, ki se od ostalih podobnih živil razlikujejo po tem, da jim lahko zaradi povečane vsebnosti posameznih snovi (ali zmanjšane količine npr. soli ali holesterola), lahko pripisujemo vpliv na zdravje.

Video 2

Proizvodnja prehranskih dopolnil se vrši s pomočjo strojev. Ena izmed najpomembnejših faz je pakiranje kapsul v lončke. Ker gre ponavadi za proizvodnjo velikih količin kapsul, je smotrno, če je ta postopek čim bolj avtomatiziran in hiter.

V zgornjih videoposnetkih si lahko ogledate naprave, ki jih dobavljamo iz Kitajske. Naprave razvrščajo lončke in jih samodejno postavljajo na tekoči trak, samodejno dozirajo kapsule v lončke, na lončke samodejno polagajo pokrovčke in jih pričvrščujejo, na koncu na lončke tudi samodejno nalepijo etiketo.

V primeru interesa po tovrstnih napravah nas lahko kadarkoli kontaktirate.