Barva, natisnjena na embalaži bele barve, se pogosto razlikuje od barve, določene po lestvici Pantone

Barva, natisnjena na embalaži bele barve, se pogosto razlikuje od barve, določene po lestvici Pantone

Najverjetneje se vam je že zgodilo, da ste pripravili grafično datoteko za tisk embalaže, nanjo navedli podatke o barvah iz lestvice Pantone in zadevo poslali v tisk.

Po prejemu tiskovine iz tiskarne pa ste z grozo ugotovili, da se barva na tiskovinah nekoliko razlikuje od barv iz lestvice Pantone, ki ste jih navedli v datoteki.

Pritoževanje tiskarju čez kvaliteto natisnjene barve najbrž ni obrodilo sadov, saj vam je tiskar zagotavljal, da je uporabil točno tisto lestvico Pantone, ki ste jo navedli v grafični datoteki. In najverjetneje jo tudi je.

Zakaj torej razlika v barvah? Odgovor se skriva v beli podlagi papirja, ki barvi doda nekoliko svetlejši odtenek.

Večina neizkušenih ali malomarnih tiskarjev se kot pijanec plota drži Pantone barv, določenih v grafičnih datotekah, neglede na podlago papirja. Zaradi tega pride do anomalij, da je enaka Pantone barva na papirju z različno barvo podlage natisnjena v različnih odtenkih.

Mi se barvam precej bolj posvetimo, saj upoštevamo faktor vpliva podlage papirja na svetlost natisnjene barve.

Na primer, če želimo tiskati rdečo Pantone barvo na belo podlago papirja, barvo pred tiskom potemnimo po vnaprej znanih parametrih, rezultat pa je natisnjena barva, kot mora biti.

Ne le to, pogosto na papir nanesemo celo 2 sloja barve namesro enega, da zmanjšamo vpliv bele podlage papirja na sam izgled natisnjene barve.

Pogosto se tudi zgodi, da stranka razpolaga npr. z nalepko, na kateri je Pantone barva že deformirana, a je stranki všeč in bi želela enako barvo imeti tudi na embalaži. V takšnih primerih stranko zaprosimo za vzorec nalepke, pripravimo mešanico barv tako, da je enaka tisti na nalepkah, in jo po predhodni potrditvi s strani stranke natisnemo na embalažo. Rezultati so fenomenalni, kombinacijo razmerja mešanih barv pa varno shranimo v računalnik za tisk prihodnih serij.

Kontaktiraj nas