Če se dobavitelj ne drži vhodnih zahtev in toleranc naročnika, lahko neskladni izdelki povzročijo hude finančne in organizacijske posledice

Če se dobavitelj ne drži vhodnih zahtev in toleranc naročnika, lahko neskladni izdelki povzročijo hude finančne in organizacijske posledice

Zgodba je nastala po resničnih dogodkih. Stranka nam je zaupala proizvodnjo več naprav za samodejno pakiranje izdelkov v embalažo. Dostavila nam je vzorce, napotke, želje in posebnosti, uskladili smo se glede cene in drugih pogojev. ter našemu kitajskemu proizvajalcu zaupali izgradno strojev.

Dela so potekela nemoteno in hitro, dokler se ni zataknilo pri izdelkih, ki se pakirajo v embalažo. Proizvajalec strojev se je pritoževal, da imajo izdelki različno navite vijake v plastični del, zaradi česar stroj izdelkov ni mogel pravilno poravnati pred pakiranjem. Ker izdelki niso bili pravilno poravnani, so se zatikali in povzročali zastoje.

Na stranko smo se obrnili z željo, če bi lahko kontaktirala svoje dobavitelje in jih zaprosila, da bi le-ti vijake enakomerno privijali v izdelek. Stranka je zadevo razumela in nam poslala tehnične zahteve za izdelke, ki imajo poleg dimenzij navedene tudi dovoljene tolerance. Stranka nam je povedala, da morajo njihovi dobavitelji izdelke delati v skladu s temi zahtevami, in če to počnejo, jim ne morejo dati drugačnih navodil.

Tehnično dokumentacijo z zahtevami smo skrbnonpregledali ter jih poslali kitajskemu proizvajalcu, ki je prejete vzorce preveril in ugotovil, da vijaki niso priviti v skladu z zahtevami: nekateri so bili dejansko priviti premalo, drugi preveč.

Naše ugotovitve smo nemudoma posredovali stranki, ki je dobavitelje “povlekel za ušesa” in zahteval proizvodnjo izdelkov v skladu z zahtevami. Težave s pakiranjem izdelkov so seveda takoj izginile. Nauk zgodbe? Redno preverjajte izdelke vaših dobaviteljev, ali so v skladu z vašimi zahtevami ali ne.

Kontaktiraj nas