Embalažo in stroje ponujamo ceneje in varneje, kot jih lahko kupite na Alibaba.com

Embalažo in stroje ponujamo ceneje, kot jih lahko kupite na Alibaba.com

Le kdo še ni slišal za spletno stran alibaba.com, na kateri so zbrane ponudbe izdelkov in materiala številnih kitajskih proizvodnih in trgovskih podjetij? Najverjetneje ste jo tudi že obiskali in morda tudi kaj naročili, vsekakor pa ste bili prijetno presenečeni nad nizkimi cenami izdelkov.

Na naši spletni strani trdimo, da embalažo in stroje ponujamo ceneje in varneje, kot jih lahko kupite na Alibabi. Brez skrbi, ne gre za zavajanje. Ampak kako je to mogoče?

Na Alibabi so predatavljeni predmeti z zelo nizko ceno. Ampak, ko kontaktirate dobavitelja in ga povprašate po potrditvi cene, vam predstavljeno ceno pogosto dvignejo tudi za dvakratnik vrednosti, in pri tem se sklicujejo na to, da njihova predstavljena cena velja le za nakup količin nad 200 ali 300.000 kosov.

Če se spustite v prerekanje okoli cene, boste deležni tudi kakšnega poučnega nasveta, da je pri njih cena delovne sile visoka, da je razmerje med dolarjem (USD) in renminbijem (RMB) zelo slabo, da je cena surovin visoka, ipd. Sicer pogosto zelo prijazni sogovorniki so nepopustljivi pri cenah.

Naslednji šok sledi, ko vam sporočijo, da je cena EXW njihova tovarna, ki pa se včasih nahaja precej stran od morja in glavnih kitajskih pristanišč, plačilo transporta od njih do pristanišča je po tej INCOTERMS pariteti seveda vaše, ravno tako ladijski prevoz, uvozno carinjenje v Sloveniji ter cestna dostava do vašega podjetja. Pa še en majhen namig: cena cestnega prevoza od naslova dobavitelja do kitajskega pristanišča je še višja, če vam prevoz ureja slovenski špediter.

Ko govorimo o ladijskem transportu, se morate zavedati, da je v tem trenutku izredno drag: samo prevoz 40-čeveljskega zabojnika od Dongguana so Kopra je trenutno vreden okoli 9.000 EUR! Če ta strošek razdelite po številu izdelkov, se vrednost na enoto lahko precej zviša. Pa še ena beseda okoli pomorskega transporta – ni nujno, da bo blago takoj naloženo na ladjo, pogosta situacija je ‘overbooking’, ladja je prenaložena, in vaša pošiljka se bo prelagala iz tedna v teden, vi pa boste nestrpno čakali nanjo.

Na ceno izdelkov ne vpliva le cena prevoza, temveč tudi carinska stopnja. Preverite na Taricu, po kakšni stopnji se carini vaš tip blaga, za HS kodo zaprosite vašega dobavitelja.

Naslednji dejavnik, na katerega morate biti pozorni, so špekulanti in posredniki, ki igrajo vlogo proizvajalca – v nakup vas prepričajo z neverjetno nizkimi cenami izdelkov in spretno komunikacijo. Prepričajo vas lahko, da jim plačate avansno, nakar se za njimi in za vašim plačilom pogosto izgubi vsakršna sled. Ne nasedajte prenizkim cenam!

Časi dostave: marsikateri dobavitelj vam bo trdil, da ima izdelke na zalogi, vse dokler ne bo prejel vašega denarja kot plačilo avansa. Takrat bodo izdelki nenadoma izpuhteli, saj jih bo ravno v tistem trenutku “kupil” nekdo drug, vi pa boste morali počakati na naslednjo zalogo, ki bo na razpolago šele čez par tednov. Čas je denar!

Kaj pa počnemo mi, da smo cenejši, predvsem pa varnejši kot ponudniki na Alibabi?

Razloge bomo navedli v 6 točkah:

  1. Sodelujemo s preverjenimi proizvajalci in s podjetji, ki nam jih oni priporočajo.
  2. Imamo 14-letne pogajalske izkušnje poslovanja s kitajskimi proizvajalci.
  3. Imamo lastnega špediterja – agenta, prisotnega v vseh večjih kitajskih pristaniščih.
  4. Imamo vpeljan postopek preverjanja kvalitete izdelkov.
  5. Zaradi velikih količin tovora, ki ga mesečno uvažamo, imamo priznane velike popuste pri prevoznikih (pri DHL imamo npr. priznan 80% popust na njihove redne cene).
  6. Poslujemo transparentno in pošteno, kar kitajski dobavitelji cenijo.

Če vas z razlogi nismo prepričali, vas vabimo, da v kolikor še niste, opravite najprej nakup na Alibabi, in se šele potem obrnete na nas.

Kontaktiraj nas