Etikete na kolutih: 11 podatkov, ki jih je ob naročilu priporočljivo poslati proizvajalcu

Etikete na kolutih: 11 podatkov, ki jih morate ob naročilu posredovati proizvajalcu
Etikete na kolutih: 11 podatkov, ki jih je ob naročilu priporočljivo poslati proizvajalcu

Denimo, da ste proizvajalec izdelkov, na katere strojno lepite etikete. Če jih lepite v večjih količinah, je smotrno, da jih lepite z uporabo samodejnega etiketirnega stroja.

Če to počnete že nekaj časa, veste, da se stroji za lepljenje etiket med seboj razlikujejo, zaradi česar en tip etiket ni možno lepiti na izdelke na drugem tipu etiketirnega stroja.

Zato je smotrno, da ob naročilu etiket posredujete vašemu dobavitelju oz. proizvajalcu točno navodilo, kako morajo biti etikete natisnjene in ovite na kolut.

Na podlagi naših dolgoletnih izkušenj smo vam pripravili spisek, s katerim je priporočljivo opremiti vsak tip etiket, ki jih date v tisk tiskarju. Z upoštevanjem tega spiska bodo tako vam kot tudi tiskarju prihranjene težave.

Podatki, ki jih je priporočljivo posredovati tisjarju etiket ob njihovem naročilu, so naslednji:

 1. Naziv etikete: tukaj je mišljen naziv etikete ali izdelka, po katerem vašo etiketo lahko hitro ločite od ostalih.
 2. Koda etikete: dobro je, če imate etikete šifrirane, in sicer da uporabite enako šifro na etiketi kot tudi v vaši programski opremi za vodenje zalog in proizvodnje.
 3. Količina etiket: zelo pomembne podatek, brez katerega ne gre.
 4. Dimenzija etikete: vsaka etiketa ima svojo dimenzijo. Zgodi se, da tiskar izdela etikete napačnih dimenzij, zato je primerno, da v izogib tovrstnim težavam tiskarja obvestite o točni dimenziji vsake etikete.
 5. Barve na etiketah: na etikete ponavadi tiskamo v barvah. Pomembno je, da kode barv, ki so uporabljene na etiketah, posredujemo dobavitelju. Barve so lahko v obliki lestvice Pantone, CMYK, pa tudi RAL. Tukaj bi radi omenili, da so barve iz lestvice na tiskovinah pogosto nekoliko različne, zlasti zaradi barvnega ozadja etiket. Zato je priporočljivo, da se proizvajalcu etikete pred tiskom poleg same barvne lestvice pošlje tudi natisnjeno barvo, ki jo na etiketah želite imeti, da jo bo lahko tiskar še pravočasno prilagodil v skladu z vašimi zahtevami. Pozorni morate biti tudi pri transparentnih etiketah, saj jih ne zaznajo vsi senzorji – na napravah morate imeti senzor za zaznavo prehodov med transparentnimi etiketami!
 6. Notranji premer koluta: etikete so navite na kolutih, in v centru se nahaja kartonski valj – tulec. Pomembno je, da je premer valja takšen, da ga lahko uporabite na vaši avtomatski etiketirki. Zato je pomembno, da proizvajalca etikete obvestite o njegovem premeru.
 7. Zunanji premer koluta: tudi največji zunanji premer koluta je pomemben, saj preveliki koluti lahko ne bodo primerni na vašem etiketirnem stroju.
 8. Odmik od stranskega roba etiketirnega traku do etiket: etikete na kolutih se lepijo na trak. Pomembno je, da proizvajalca obvestite, koliko mm so lahko etikete oddaljene od roba traku, na katerem so zalepljene na kolutu. Ponavadi zadostuje okoli 2 mm.
 9. Razmak med etiketami: etikete pridejo na trak zalepljene ena za drugo. Pomembno je, da se proizvajalca obvesti, kakšen naj bo razmak med etiketami, da ne boste imeli težav s senzorjem na napravi za etiketiranje; premajhen razmak lahko ob prehitrem lepljenju povzroči zastoje v proizvodnji.
 10. Material etiket: etikete so lahko iz različnih materialov, seveda glede na namen izdelka. Etikete na vsebnikih s kozmetičnimi izdelki so npr. iz PE materiala in laminirane, etikete za etikete za jajca pa takšnih zahtev nimajo. Pomembno je, da definirate material, iz katerega naj bodo etikete narejene.
 11. Navitje etiket: etikete je možno navijati na več načinov, ločimo pa 2 splošna in pri vsakem še 4 posebne načine.
  1. Splošni način: etiketa je lahko lepljena na zunanji strani traku ali pa na notranji strani traku.
  2. Posebni način: etiketa je lahko lepljena tako, da gre najprej glava, najprej noga, najprej desni rob in najprej levi rob.
Primeri navitja etiket na kolutu
Primeri navitja etiket na kolutu