Francija: prepoved plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo

Francija: prepoved plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo
Francija: prepoved plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo

V Franciji velja prepoved plastične embalaže za širok nabor različnega sadja in zelenjave. Izjema so večja pakiranja ter občutljivo sadje, denimo jagodičevje, a tudi te izjeme bodo ukinjene do konca junija 2026.

Supermarketi in druge trgovine ne smejo več prodajati v plastiko zapakiranih 30 vrst sadja in zelenjave, med njimi so kumare, paradižnik, limone, jabolka in pomaranče, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Trgovci imajo še šest mesecev časa, da porabijo obstoječe zaloge plastične embalaže.

Prepoved ne velja za pakiranja nad 1,5 kilograma, kot tudi ne za narezano ali predelano sadje. Za nekatere vrste sadja in zelenjave, med njimi češnjeve paradižnike in jagodičevje, imajo trgovci še nekaj časa, da najdejo alternativo plastični embalaži, vendar od sredine leta 2026 noben sadež ali zelenjava na trgovskih policah ne bo smel več imeti plastičnega ovoja.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je prepoved označil za “pravo revolucijo” in dejal, da dokazuje zavezanost države, da postopno do leta 2040 ukine plastiko za enkratno uporabo. Ocenjujejo, da se v Franciji zapakirano v plastično embalažo proda ena tretjina sadja in zelenjave. S prepovedjo se bo po oceni vlade v Parizu prihranilo več kot eno milijardo kosov embalaže iz plastike.

Francija je lani prepovedala tudi uporabo plastičnih slamic, skodelic in jedilnega pribora ter embalažo za hrano iz polistirena. Letos načrtuje zmanjšanje uporabe plastičnih steklenic, publikacije naj bi se dostavljale brez plastičnega ovoja, restavracije s hitro prehrano pa naj ne bi več smele ponujati brezplačnih igračk iz plastike.

Kontaktiraj nas