Koronavirus ne vpliva na dobavo embalaže in pakirnih strojev iz Kitajske

Koronavirus ne vpliva na dobavo embalaže in pakirnih strojev iz Kitajske

Novi koronavirus se je prvič pojavil konec leta 2019 v Wuhanu, mestu na Kitajskem, na tržnici z divjimi živalmi, ki so jo kasneje zaprli. Do sedaj je virusu podleglo že več kot 420 ljudi, več kot 20.000 pa jih je okuženih, med drugim v okoli 25 drugih državah. Zaenkrat so zunaj celinske Kitajske potrdili dve smrti, na Filipinih in v Hongkongu.

Naš poslovni model temelji na tisku velikoserijske embalaže in proizvodnji avtomatskih strojev za velikoserijsko pakiranje, oboje delamo na Kitajskem. Zadnje čase prejemamo zaskrbljene klice in maile s strani strank, ali morda ta bolezen vpliva na dobavno verigo, zato smo se odločili za objavo prispevka, ki ga zdaj berete.

Vsem našim obstoječim in potencialnim strankam sporočamo, da ni nikakršne bojazni za to, da bi embalaža ali pakirni stroji, ki jih dobavljamo iz Kitajske, imeli kakršnokoli zamudo pri dobavi. Sodelujemo namreč z več tovarnami na različnih koncih Kitajske, v katerih so sprejeti vsi varnostni in zdravstveni ukrepi, ki zagotavljajo nemoteno proizvodnjo strojev in tisk embalaže.

Na vprašanje, ali je mogoče zboleti prek, denimo, pošiljke iz Kitajske, ki bi bila v stiku z okuženimi, je odgovarjala Tatjana Lejka Zupanc, predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. »Ne. Mislim, da ta opcija praktično ne pride v poštev,« je bila jasna. V kakšnih pogojih pa bi lahko virus preživel najdlje? Podatkov je malo, je povedala Zupančeva, pri tem pa dodaja, da bi lahko bilo nevarno, če bi imeli bolnika, ki bi izrazito kašljal in kihal in bi se virus usedel na površine, tako da bi bile kontaminirane. Pogoj za prenos bi bil, da bi se teh površin nato drugi ljudje dotikali. Po njenem vedenju bi virus tako lahko preživel nekaj dni, po podatkih nekaterih tudi do tri dni, ampak bi morala biti za okužbo zadosti velika koncentracija virusa. Izpostavila je še, da poštne pošiljke niti v preteklosti niso bile vir okužb in po njenem mnenju tudi zdaj ne bodo.

https://www.slovenskenovice.si/bralci/clanek/bralka-je-dobila-naroceno-iz-kitajske-ali-se-lahko-naleze-koronavirusa-273422

Prav tako celoten ladijski promet deluje nemoteno naprej, embalaža in stroji niso kužni, delavci v tovarnah so zdravi, skratka, strah, da bi koronavirus vplival na naše poslovanje in posledično na pravočasnost dobave naših izdelkov in tiskovin, je popolnoma odveč.