Najtežji del optimizacije proizvodnih procesov je ugotovitev ozkih grl

Najtežji del optimizacije proizvodnih procesov je ugotovitev ozkih grl
Najtežji del optimizacije proizvodnih procesov je ugotovitev ozkih grl

Če berete te skromne vrstice, smo prepričani, da ste tako ali drugače povezani s proizvodnjo, saj v nasprotnem primeru članek ne bi pritegnil vaše pozornosti.

V vsakem proizvodnem procesu so t.i. “ozka grla”, ki zavirajo nemoteno proizvodnjo. Lahko so v obliki nekvalitetne embalaže, ki se trga, lomi ali mečka, lahko v obliki neizobražene, nenadzorovane ali nemotivirane delovne sile, lahko pa so v obliki tehnoloških ovir.

Vsem ozkim grlom je skupno to, da zmanjšujejo delovno učinkovitost in negativno vplivajo na finančne rezultate. Ugotovitev ozkih grl je težko, priznanje njihovega obstoja pa včasih še težje opravilo.

Imamo predlog, kako lahko ozka grla ugotovite brez večjih težav, nismo pa prepričani, da boste predlog upoštevali: pridružite se vašim delavcem in z njimi delajte kakšno uro. Vemo, vemo, kaj si mislite. Tudi mi smo bili včasih mladi, tudi nam so nekoč šefi rekli da naj delamo z ostalimi podrejenimi delavci in nam ni bilo do tega. A imeli so prav.

Naj vam opišemo konkreten primer ugotovitve ozkega grla na novi polnilno-čepirno-etiketirni liniji. Čudovita linija, vsaka plastenka se napolni v dobri sekundi, majhen izmet materiala oz. odgorka, vse dela super. Vse, razen ene stvari, ki blokira celoten proces: postavljanje praznih plastenk na rotirajočo se mizo pred polnilno linijo.

Plastenke so visoke, ozke in lahke. Ob postavljanju na rotirajočo se mizo se le-te podirajo in osebje izgubi veliko časa za to, da jih poravnava in postavlja nazaj na mesto. Namesto da bi naprava nemoteno delovala, v času postavljanja plastenk na mizo stoji. Kakšna izguba časa!

Rešitev je zelo enostavna: avtomatski podajalnik plastenk na tekoči trak. Deluje tako, da se v zalogovnik strese cel karton plastenk, stroj s pomočjo kolesa plastenke pravilno poravna ter jih odvede proti tekočemu traku. Enostavno, hitro in poceni, kajne?

Kontaktiraj nas