Namestitev novega stroja v proizvodnji je lahko velik izziv

Namestitev novega stroja v proizvodnji je lahko velik izziv

Podjetniki, ki opravljajo proizvodno dejavnost, se slej kot prej srečajo z avtomatizacijo poslovnih procesov. V to jih sili boj za obstanek na tržišču, saj je avtomatizacija proizvodnje povezana z obvladovanjem stroškov, višanjem učinkovitosti dela in posledično doseganjem višje razlike med nabavno in prodajno ceno.

Nabava novega stroja je ponavadi občutljiv dogodek, povezan z načrtovanjem, nabiranjem novih znanj, iskanju najprimernejših ponudb, pogajanji, iskanjem virov financiranja in organizacijo transporta.

Ampak to še zdaleč ni vse. Stroj je treba namestiti, zagotoviti je treba prostor, električno instalacijo, zrak, včasih tudi vodo in odtoke, lahko tudi sistem za destilacijo vode.

Če je naprava opremljena z močnimi motorji ali grelci, je treba preveriti, ali imate na objektu dovolj močno varovalko in električne faze enakomerno porazdeljene. Vse to se seveda ne naredi samo, treba je angažirati električarje, vodovodarje, zidarje, pleskarje, strojnike, kovinarje, mehatronike.

Ko je stroj pripravljen na zagon, je treba delovno silo ustrezno usposobiti za uporabo in izobraževanje, stroj je treba varnostno pregledati. Pripraviti je treba strojne liste za evidentiranje posegov in vzdrževanj, če navodil za uporabo ni v slovenskem jeziku jih je treba prevesti, oznake morajo biti jasne, na zalogi je treba imeti rezervne dele. Poskrbeti je treba za varnost pri delu.

Kontaktiraj nas