NEEMOVO OLJE: organsko škropivo za zatiranje škodljivcev

NEEMOVO OLJE: organsko škropivo za zatiranje škodljivcev
NEEMOVO OLJE: organsko škropivo za zatiranje škodljivcev

Neemovo olje, znano tudi kot olje margoze, je rastlinsko olje, stisnjeno iz plodov in semen neema (Azadirachta indica), drevesa, ki je avtohtono na indijski podcelini in je bilo uvedeno na mnoga druga območja v tropih. Je najpomembnejši od komercialno dostopnih izdelkov neema in se uporablja za ekološko kmetijstvo in zdravila.

Azadirahtin je najbolj znan in raziskan triterpenoid v neemovem olju. Nimbin je še en triterpenoid, ki mu pripisujejo nekatere lastnosti neemovega olja kot antiseptično, protiglivično, antipiretično in antihistaminsko.

Formulacije iz neemovega olja se pogosto uporabljajo tudi kot biopesticid za vrtnarje in za ekološko kmetijstvo, saj odganja najrazličnejše škodljivce, vključno z mokastim hroščem, pesnim vojaškim črvom, listnimi ušmi, kapusovim črvom, tripsom, belimi mušnicami, pršicami, glivičnimi komarji, hrošče, ličinke moljcev, gobove muhe, listne muhe, gosenice, kobilice, ogorčice in japonske hrošče. Ni znano, da je neemovo olje škodljivo za sesalce, ptice, deževnike ali nekatere koristne žuželke, kot so metulji, čebele in pikapolonice. Uporablja se lahko kot gospodinjski pesticid za mravlje, stenice, ščurke, hišne muhe, peščene muhe, polže, termite in komarje, kot repelent in larvicid.

Izvlečki neema delujejo kot sredstvo proti hranjenju in blokirajo delovanje hormona linjanja žuželk ekdizona. Azadirahtin je najbolj aktiven od teh rastnih regulatorjev (limonoidov), ki se nahaja v 0,2–0,4 % v semenih drevesa neem.

Najbolje deluje kot preventivna rešitev in ga lahko redno škropite, če so vaše rastline kmalu okužene s škodljivci.

Prepričajte se, da so listi v celoti prevlečeni s pršilom. Na ta način imajo aktivne sestavine popoln stik z glivami, škodljivci in žuželkami.

Ne škropite rastlin pri ekstremnih temperaturah – tako hladnih kot vročih. Prav tako se izogibajte uporabi razpršila olja neem na neposredni sončni svetlobi.

Za pripravo 1 litra blage mešanice 0,8% potrebujete: a) 992 ml vode b) 5 ml neemovega olja c) 3 ml emulgatorja (priporočamo polysorbate 80), ki omogoča mešanje olja z vodo.

Najpogostejša koncentracija za redno in splošno uporabo na vrtu je 0,5-1 %. Še vedno lahko eksperimentirate z višjimi odmerki, kot je 2%. To storite, če se zdi, da vaš vrt potrebuje močnejšo raztopino.

.

Kontaktiraj nas