Nekaj videoposnetkov naprav za avtomatsko polnjenje plastenk in pričvrščevanje zamaškov

Video št. 1

Z dobavo strojev za avtomatizacijo delovnih procesov se ukvarjamo že dolgo. Prvi nabavljeni stroji so bili manjši, spominjamo se, da smo želeli naprave ‘samo da je’, za čim manj sredstev, seveda.

Seveda smo se opekli, ampak pri tem tudi nekaj naučili. In znanje, ki smo ga na naših napakah pridobili, je zlata vredno, in z njim vam lahko še kako pomagamo.

Video št. 2

En izmed nasvetov, ki ga delimo z vami, je ta, da nikoli ne kupujte etiketirke, ki etikete lepi na plastenke oz. steklenice tako, da se plastenka vrti na valjih v horizontalnem položaju. Zakaj ne? Ker boste imeli težave.

Plastenke, zlasti pa steklenice, niso nikoli ravne, temveč so na nekaterih delih ožje, na drugih širše. Zaradi teh nesorazmerij se bodo plastenke na valjih vrtele nepravilno, zaradi česar se bodo nalepke mečkale, delovni proces bo zastajal, imeli boste ogromno kala pri materialu in izgube časa, da o izgubljenih živcih ne govorimo.

Video št. 3

V tem prispevku smo objavili nekaj videoposnetkov naprav za avtomatsko polnjenje plastenk in pričvrščevanje zamaškov. Gre za robustne, ampak zanesljive naprave, namenjene velikoserijski proizvodnji.

Pri teh napravah je tako, da je največ dela z nastavitvijo, enkrat ko je stroj pripravljen in zagnan lahko obratuje 24 ur na dan. Edini postanek je menjava praznega soda s polnim.

Hitrost polnjenja je, ne glede na stroj, precej odvisna od velikosti plastenke, v katere polnimo tekočino (večja kot je plastenka, počasneje se polni) in gostote tekočine.

Obstajajo različni tipi naprav za doziranje, eni so namenjeni bolj redkim tekočinam, drugi gostejšim. Stroji, ki polnijo tekočine z več kot 20% alkohola, morajo imeti vgrajen dodaten varovalni sistem za zaščito pred eksplozijo oz. vnetjem, saj v nasprotnem primeru ne morejo pridobiti certifikata CE.

Dobro je, da je na polnilnih napravah čim manj menjav formatov plastenk oz. zamaškov. Vsaka menjava namreč zahteva čas in usposobljeno osebo.

Pričvrščevanje zamaškov je tudi zanimiv postopek, tudi tukaj je treba paziti, kakšen tip zamaška se pričvrščuje: zamaški z rezicami zahtevajo orodje iz inoksa, gladki zamaški pa s podlago iz silikonozirane gume, da preprečijo nastanek prask na njih.

Kontaktiraj nas