ORGANSKA GNOJILA: uvoz in veleprodaja gnoja iz neemove pogače in neemovega olja

ORGANSKA GNOJILA: uvoz in veleprodaja gnoja iz neemove pogače in neemovega olja
ORGANSKA GNOJILA: uvoz in veleprodaja gnoja iz neemove pogače in neemovega olja

Neem cake organski gnoj je stranski proizvod, pridobljen s postopkom hladnega stiskanja plodov drevesa neem in jedrc ter postopka ekstrakcije s topili za neemovo oljno pogačo. Je potencialni vir organskega gnojila v skladu s specifikacijo Urada za indijske standarde št. 8558. Neem je pokazal velik potencial kot gnojilo. V ta namen sta še posebej obetavna neem torta in neemovi listi.

Neemova pogača ima zadostno količino NPK v organski obliki za rast rastlin. Ker je popolnoma botanični izdelek, vsebuje 100 % naravne vsebnosti NPK in drugih esencialnih mikrohranil, kot so N (dušik 2,0 % do 5,0 %), P (fosfor 0,5 % do 1,0 %), K (kalij 1,0 % do 2,0 %), Ca ( Kalcij 0,5% do 3,0%), Mg (Magnezij 0,3% do 1,0%), S (žveplo 0,2% do 3,0%), Zn (cink 15 ppm do 60 ppm), Cu (baker 4 ppm do 20 ppm), Fe ( Železo 500 ppm do 1200 ppm), Mn (mangan 20 ppm do 60 ppm). Bogata je tako z žveplovimi spojinami kot z grenkimi limonoidi.

Glede na izračune raziskav naredi neemova pogača tla bolj rodovitna zaradi sestavine, ki preprečuje bakterijam v tleh pretvorbo dušikovih spojin v dušikov plin. Je zaviralec nitrifikacije in podaljšuje razpoložljivost dušika tako za kratkotrajne kot dolgotrajne posevke.

Neem cake organski gnoj ščiti korenine rastlin pred ogorčicami, ličinkami in termiti, verjetno zaradi vsebnosti ostankov limonoidov. Deluje tudi kot naravno gnojilo s pesticidnimi lastnostmi. Neem pogača se v Indiji pogosto uporablja za gnojenje riža, bombaža in sladkornega trsa. Uporaba neem pogače je pokazala povečanje suhe snovi v Tectona grandis (tikovina), Acacia nilotica (gumi arabika) in drugih gozdnih drevesih.

Neemova pogača lahko zmanjša tudi alkalnost v tleh, saj ob razpadu proizvaja organske kisline. Ker je popolnoma naravna, je združljiva s talnimi mikrobi in mikrofloro rizosfere ter s tem zagotavlja rodovitnost tal. Neemova pogača izboljša vsebnost organskih snovi v tleh, pomaga izboljšati teksturo tal, sposobnost zadrževanja vode in prezračevanje tal za boljši razvoj korenin.

Neemova pogača je učinkovita pri zatiranju žuželk in škodljivcev, ima sedem vrst delovanja: (a) antifeedant, (b) atraktant, (c) repelent, (d) insekticid , (e) nematicid , (f) motilec rasti in (g) protimikrobno.

Neemova pogača vsebuje salanin, nimbin, azadirahtin, meliantriol in azadiradion kot glavne sestavine. Od teh se azadirahtin in meliantriol uporabljata kot sredstva proti kobilicam, medtem ko se salanin uporablja kot sredstvo proti hranjenju hišne muhe.

Kontaktiraj nas