Postali smo Intrastat zavezanci, saj smo v prvi polovici leta 2020 presegli prag prodaje 220.000 EUR v druge države EU

Postali smo Intrastat zavezanci, saj smo od začetka tega leta presegli prag prodaje 220.000 EUR v druge države EU
Postali smo Intrastat zavezanci, saj smo od začetka tega leta presegli prag prodaje 220.000 EUR v druge države EU

Pravkar smo od FURS-a oz. njihovega Statističnega urada prejeli obvestilo, da smo postali Intrastat zavezanci in da smo jim od zdaj naprej dolžni poročati podatke o odpremah. To dodatno nalogo smo si pridobili zaradi tega, ker smo od pričetka leta 2020 presegli prag kumulativne vrednosti blagovne menjave z drugimi državami članicami EU, ki znaša 220.000 EUR.

Enostavneje povedano, ker smo bili pridni, medtem ko so drugi zaradi pomladanske korona situacije čakali doma na delo in bili za to tudi plačani s strani države, smo mi precej delali in izvažali tudi v druge države EU, nas je država nagradila z dodatno administrativno in po našem mnenju popolnoma nepotrebno nalogo. Zakaj nepotrebno? Ker je država tudi brez dosedanjega našega poročanja ugotovila, seveda prek DDV poročanja, da izvažamo v druge evropske države.

Gre torej samo za statistično raziskovanje o blagovni menjavi (izvozu in uvozu blaga) med državami članicami EU. Ampak sporočanje podatkov je obvezno na podlagi določil Zakona o državni statistiki in Letnega programa statističnih raziskovanj za 2019, neizpolnjevanje te obveznosti pomeni kršitev določil, zapisanih v omenjenih predpisih.

Ne glede na to, ostajamo zvesti svojim ciljem in viziji, da postanemo pomemben igralec v širši regiji na področju dobave embalaže, strojev, pokrovčkov in drugega pakirnega materiala. Če je naša poslovna rast povezana tudi z več administrativnimi postopki, jih bomo pač sprejeli.

Kontaktiraj nas