Prihaja do konsolidacije hitre dostave paketov na evropskem trgu s strani državnih pošt

Prihaja do konsolidacije hitre dostave paketov na evropskem trgu s strani državnih pošt
Prihaja do konsolidacije hitre dostave paketov na evropskem trgu s strani državnih pošt

Ali ste vedeli, da je bil DHL ustanovljen leta 1969 v San Franciscu (ZDA)? Šele leta 1989 je Deutsche post pričel z nakupom deležev družbe in postopek nakupa zaključil decembra 2002.

Pa ste vedeli, da je General Logistics Systems (na kratko: GLS) bil ustanovljen v Nemčiji leta 1989 z nazivom German Parcel? Trenutno ima sedež na Nizozemskem, lasti pa si ga angleška Royal Mail.

Za DPD ste tudi najverjetneje že slišali, v lasti ima hitre dostavne službe Chronopost, CitySprint, BRT in SEUR. Pa ste vedeli, da je v lasti La Poste, državne francoske pošte?

Hitra dostava manjših pošiljk je v času e-trgovin in distribucije izdelkov na prodajna mesta velik hit, ki je dobesedno eksplodiral v letu corone 2020. Zanimivo je, da so državne pošte zaznale trende na tem področju, zato so začele s konsolidacijo hitrih prevozov paketnih pošiljk na evropskem in svetovnem tržišču.

Državne pošte so opravile nakupe podjetij, specializiranih za hitro dostavo, kar se jim je v letu 2020 poznalo na dobrih rezultatih. Po eni strani se je zaradi nakupov konkurenca nekoliko zmanjšala, zaradi česar ti prevozi niso tako ugodni kot bi bili ob večji konkurenci. So pa še vedno zanesljivi in hitri, eni bolj drugi manj. Mi najpogosteje uporabljmo DHL za svetovne pošiljke in GLS za evropske ter nacionalne.

V Sloveniji je prišlo do ene čudne konsolidacije, saj je Pošta Slovenije prevzela lastništvo nad Intereuropo, ki je bolj kot prevoznik hitrih paketov poznana kot špeditersko podjetje.

Kontaktiraj nas