Priprava hrane “izpod peke” zahteva kar nekaj veščin in znanja. Ne boste verjeli, kakšno vlogo ima pred samo peko embalaža in pakirni stroji (VIDEO)

Priprava hrane “izpod peke” zahteva kar nekaj veščin in znanja. Ne boste verjeli, kakšno vlogo ima pred samo peko embalaža in pakirni stroji

Drži, na Packing Slovenija nas je kar nekaj sladokuscev in gurmanov, ki jim hrana, pripravljena ‘v saču’ ali ‘izpod peke’ predstavlja eno izmed najokusnejših kulinaričnih doživetij.

Posoda za peko je načeloma sestavljena iz spodnje posode, premera od 38 cm do 52 cm in zvonastega pokrova. Po obodu pokrova je nameščena ograjica. Nekatere izvedbe vsebujejo tudi nizki trinogi podstavek (sadžak), na katerega se postavi ponev – tepsija. Obstaja več vrst posod. Najbolj priporočljiva je litoželezna posoda za peko, ki je debela in se enakomerno segreva. Oblika pokrovke je kupolasta. Posoda skupaj s pokrovom tehta približno 17 kg.

Recepti za pripravo hrane se med seboj razlikujejo, zaupali vam bomo našega, ki smo ga razvijali več let. Zakurite ogenj iz drv, oglja in briketov se izogibajte, saj oddajajo premočno temperaturo. Pri drvih ne skoparite, saj boste potrebovali veliko žerjavice. Žerjavico pripravljajte od 1,5 do 2 uri, saj ne sme biti prevroča, kot rečeno pa jo mora biti veliko. Žerjavico lahko pripravljate v zunanjem kaminu, če je le dovolj velik, v nasprotnem primeru pa kar na tleh. Ob pripravi žerjavice je priporočljivo, da je zvonasti pokrov poleg ognja, da se segreva.

Ko je žerjavica pripravljena, jo pomaknete na stran in nanjo položite še par drv, da se zakurijo. Na mesto, kjer se je prej delala žerjavica, položite trinogi podstavek (sadžak), nanj postavite spodnjo, naoljeno posodo, vanjo na dno položite različne vrste naoljenega in nasoljenega mesa, na meso pa naoljeno in nasoljeno zelenjavo v večjih kosih: krompir, bučke, korenje, čebulo, neolupljen česen v strokih, papriko, redkvice, gobe, skratka vse, kar najdete v hladilniku ali v lokalni trgovini. Več kot je različne zelenjave, bolj je okusna jed. V posodo nalijete pol litra vode, nanjo poveznite zvonasti pokrov, pod spodnjo posodo in na zvonasti pokrov nanesete žerjavico (ne prevec – rajši manj kot več!) in počakate 40 minut.

Po 40 minutah peke zvonasti pokrov umaknite, meso iz dna posode prenesite na vrh zelenjave, dolijete pol litra vode, čez poveznite zvonasti pokrov, po potrebi dodajte žerjavico in počakajte še 40 minut.

Čez 40 minut ponovno dotočite pol litra vode, posodo zaprite, dodajte malo žerjavice in počakajte 40-50 minut. Pomembno je, da proti koncu peke skrbno spremljate nivo tekočine v posodi, saj le-te nikoli ne sme zmanjkati v spodnji posodi, ker v nasprotnem primeru se hrana lahko preveč zapeče. Ob zaključku peke preostane le še pojedina z družino ali prijatelji!

Če smo z vami delili ta odličen recept za pripravo hrane izpod peke, je prav, da potegnemo nekaj vzporednic z našim poslovnim modelom oz. s področjem embalaže in pakirnih strojev. Začnimo pri drvih in tabletah za prižiganje ognja: drva lahko nasekate sami, lahko pa jih kupite (zapakirane) v vrečah ali na paletah. Tablete za prižiganje ognja so ponavadi pakirane v lično kartonsko embalažo. Vsako pakiranje ima črrno kodo in naziv, proizvajalci in prodajalci vodijo zalogo in cenovno politiko, zadaj je logistika in nabavna veriga.

Pri posodi izpod peke je podobno: nekdo jo mora narediti, nekdo spakirati, tretji tržiti, četrti prevažati, peti prodati.

Šele zdaj pridemo do hrane: krompir je treba posaditi, korenje posejati, za kar potrebujemo seme. Seme pride pakirano v vrečkah, količina se odmeri s pomočjo dozirnih strojev, pakira pa se s pomočjo pakirnih strojev. Embalažo – vrečke mora tudi nekdo narediti, nekdo drugi pa jih mora natisniti. Nabiranje je strojno.

Za mesom je cela znanost: perutnina, svinjina, teletina: najbrž ste si že ogledali kakšno farmo? Hranjenje, zdravljenje, klanje in priprava mesa in pakiranje je pravzaprav močna industrija, za katero se skrivajo ogromne količine procesiranega mesa, nabave embalaže in zagotavljanja sledljivosti. Od proizvajalca mora meso priti v kontroliranem temperaturnem režimu do prodajnih mest in seveda do kupcev, ki nakupujejo živila, med drugim tudi za pripravo hrane izpod peke.

Pri pripravi hrane izpod peke smo vam pomagali z odličnim receptom. Ravno tako vam lahko pomagamo pri nabavi embalaže in pakirnih strojev, a tokrat z odlično storitvijo.

Kontaktiraj nas