Propilen glikol: prednosti, pomanjkljivosti in možnost nakupa pri nas

Propilen glikol: prednosti, pomanjkljivosti in možnost nakupa pri nas
Propilen glikol: prednosti, pomanjkljivosti in možnost nakupa pri nas

Pri nakupu kozmetičnih izdelkov ali živil je zelo pogosto na njihovi etiketi navedena snov, kot je propilenglikol. Običajno je šifriran kot konzervans E1520, ki velja za relativno varnega.

Obstajata dve vrsti propilenglikola, od katerih je prvi resnično strupen in je namenjen za uporabo v kemični industriji pri proizvodnji poliestrskih smol. Druga vrsta propilen glikola se uporablja v živilski in kozmetični industriji. Določitev prisotnosti E1520 v določenem izdelku brez laboratorijskih raziskav je skoraj nemogoče.

Področje uporabe propilenglikola

Sprva se je ta brezbarvna tekočina uporabljala v kozmetiki in parfumeriji. Propilen glikol ne služi samo kot konzervans, ampak tudi kot odličen vlažilec. Z vezavo vodnih molekul preprečuje naravno izločanje skozi pore kože. To načelo temelji ne samo na delovanju vlažilcev, temveč tudi na sodobnih dezodorantih, ki lako nekoliko zamašijo znojne žleze za 24 ur.

Mnogo kasneje je bil v živilski industriji uporabljen propilen glikol za ohranitev okusa izdelkov. Zlasti je ta dodatek mogoče najti v nekaterih vrstah rastlinskih olj, v živalski krmi, umetni zelenjavni smetani in vseh vrstah konzervirane hrane.

Pred kratkim je bil dodan tobaku, pa tudi tekočini za e-cigarete, in sicer za izboljšanje okusa dima. Eliksirji za izpiranje ust, tekočina za avtomobilsko steklo, ki jim preprečuje zmrzovanje, mešanice proti zaledenitvi za letalstvo, ogrevalne sisteme in klimatske naprave – to ni popoln seznam področij, na katerih je propilen glikol našel zelo široko uporabo.

Koristne lastnosti propilenglikola

Poleg ohranjanja okusa in sposobnosti zadrževanja vlage lahko propilen glikol vpliva na temperaturo tekočine. Ta lastnost se je izkazala za zelo priljubljeno, ko je bilo potrebno podaljšati rok uporabnosti pokvarljivih izdelkov. Ustvarjanje hladilnega učinka propilen glikol deluje na principu prenosnega hladilnika.

Danes se propilen glikol pridobiva iz naftnih derivatov, vendar se ta kemična snov ne kopiči v telesu in se zlahka izloča naravno. Poleg tega lahko poveča učinek zdravil, zato je polipropilen glikol pogosto vključen v sestavo sodobnih zdravil.

Kakšne so pomanjkljivosti propilenglikola?

Ko gre za kozmetiko, jih večina ljudi lahko uporablja brez posebnih skrbi, saj je vsebina takih konzervansov kot E1520 minimalna. Včasih pa še vedno obstajajo primeri, ko nedolžen losjon ali krema za obraz povzroča hude alergije. To je praviloma posledica individualne netolerance do propilenglikola, ki se dogaja redko.

Stanje je veliko bolj zapleteno, ko kupite spreje ali pršila za lase, ki vključujejo to snov. Dejstvo je, da propilenglikolni pari zelo negativno vplivajo na dihalne organe in lahko povzročijo napade astme. To je še posebej nevarno za ljudi, ki trpijo za astmo ali tuberkulozo. Šamponi z E1520 niso vedno varni za uporabo, saj lahko ta snov povzroči konjunktivitis, če pride v stik s sluznico oči. Kar zadeva blokado znojnih žlez, ta postopek ni tako neškodljiv, kot se zdi na prvi pogled, in lahko vodi do resnih vnetnih procesov. V živilih je propilen glikol veliko manj pogost kot v kozmetiki.

Medicinske študije so pokazale, da je omejevalni odmerek koncentracije snovi, kot je propilenglikol v krvi, 1 gram na liter. Vendar je za to treba brezbarvno tekočino piti v velikih količinah ali intravensko. Če se to zgodi, je smrt zaradi srčnega zastoja neizogibna. Z nižjo koncentracijo snovi v krvi so možni razvoj bradikardije, hipotenzije, senenega nahoda, hemolize in laktacidoze.

Nakup propilen glikola pri nas

V zadnjem času imamo po propilen glikolu veliko povpraševanja, zato smo se nanj odzvali s ponudbo. Pri nas lahko naročite večje količine te zelo uporabne sestavine, časi dostave so reklativno kratki, cena pa neprimerno ugodnejša kot pri evropskih proizvajalcih.