SENZORIKA ZA PAKIRNE STROJE: on-line nadzor delovanja strojev in učinkovitosti delavcev

SENZORIKA ZA PAKIRNE STROJE: on-line nadzor delovanja strojev in učinkovitosti delavcev

Senzorika zajema celoten nabor senzorjev, s katerimi stroji in naprave zaznavajo svet. Senzor je element, ki pretvarja vrednost opazovanega parametra v električni signal. Induktivni senzorji zaznavajo kovinske predmete in prisotnost spreminjajo v digitalni ali analogni signal. Fotocelice imajo veliko uporabnost, saj lahko zaznavajo vse vrste materialov. Laserski merilniki razdalj so namenjeni preciznemu merjenju razdalj do premetov.

Senzorika je lahko zelo uporabna zadeva, zlasti tam, kjer v proizvodnem procesu nastopa človek. Delavci v proizvodnji so lahko zelo samosvoji, če niso nadzorovani in če delo ni urejeno z normami. V proizvodnji so linijsko povezane naprave zelo zaželjene, ne le zaradi hitrejšega in učinkovitejšega dela, temveč tudi zaradi možnosti nadzora.

Na vsako napravo je možno montirati senzor za štetje izdelkov in ga povezati v spletni nadzorni center, kjer se zelo enostavno vidi, kdaj naprava deluje, kdaj stoji, katera oseba dela na napravi, koliko izdelkov je bilo dotičnega dne ali v določenem časovem obdobju že narejenih, ipd. Iz podatkov se lahko zelo hitro razbere, katera oseba je v določenem časovnem obdobju naredila več, zaradi česar se osebe lahko tudi nagradijo ali penalizirajo.

Kontaktiraj nas