STROJ ZA AVTOMATSKO KAPSULIRANJE: če stroj ni nastavljen kot je treba, povzroča težave

STROJ ZA AVTOMATSKO KAPSULIRANJE: če stroj ni nastavljen kot je treba, povzroča težave

Vsi poznamo besedno zvezo “človeški faktor”, ki predstavlja težave, ki jih hote ali nehote povzročamo ljudje z napačnim ravnanjem. V proizvodnji je to pogosto dejanje, ki ga je treba zmanjšati z uvajanjem preventivnih in korektivnih ukrepov.

Naprave so pri ponavljajočih se delih povečini precej zanesljivejše od ljudi, seveda, če so pravilno vzdrževane in nadzorovane. Žal gre tudi pri strojih lahjo marsikaj narobe, zaradi česar je marsikateri podjetnik že dobil več sivih las na glavi.

Naprava za kapsuliranje na zgornjem videu je takšen primer: kapsule se niso enakomerno napolnile s prahim, sesalni sistem je v gnezda prevzel le 3 ali 4 kapsule namesto 6, zadeva ni in ni hotela delovati pravilno. Zaradi nedelovanja in popravljanja je prišlo do večtedenskega izpada v proizvodnji, zaradi česar je trpela tudi prodaja.

Ko pride do takšne situacije, je treba angažirati tehnologa, ki se spozna na vsak vijak v napravi. V tem primeru je bilo treba vsako gnezdo odstraniti in ga ponovno pravilno namestiti, očistiti je bilo treba cel sistem, zamenjati je bilo treba vakuum pumpo za sesanje praznih ovojnin od kapsul, bolje je bilo treba zatesniti dotik gnezda in sesalnega sistema ter pravilno pričvrstiti senzor za zaznavanje praznih kapsul.

Vsaka proizvodnja bi morala imeti rezervni sekundarni proizvodni sistem, ki poskrbi, da delo poteka nemoteno tudi ob izpadu oz. zaustavitvi primarnega proizvodnega sistema. Seveda je uvedba takšnega sistema povezana z dodatnimi stroški, a so ti višji, če ga ni.

Kontaktiraj nas