Tehnični listi od embalažnega materiala so pomembni spremljevalci kvalitetnih izdelkov

Tehnični listi od embalažnega materiala so pomembni spremljevalci kvalitetnih izdelkov
Tehnični listi od embalažnega materiala so pomembni spremljevalci kvalitetnih izdelkov

Tisti, ki smo zaključili šolo tehnične smeri, npr. strojno, elektro ali podobno, dobro vemo, kaj pomeni tehnično risanje. To vedo tudi tisti, ki tovrstnega šolanja niso zaključili, ampak se s tehničnimi listi srečujejo zaradi narave svojega dela.

Včasih smo tehnično risali na transparentni ‘paus’ papir z rapidografi različnih debelin, danes to počno na računalnikih.

Pisec tega prispevka se pogosto spomni, da je v srednji elektro šoli na paus papir skupaj s sotrpini risal tiskana elektronska vezja, jih s pomočjo fotopostopka naslikal na z bakrom prevlečene plastične ploščice, s pomočjo kislin odstranil odvečen material in na nastala tiskana vezja lotal (spajkal) elektronske elemente (upore, kondenzatorje, diode, tranzistorje, triake in dušilke). Iz naših mladih in radovednih rok so takrat nastajali izdelki, kot so light show, preganjalci komarjev, ojačevalci, prikazovalniki stanja zmag na teniških igriščih in še marsikaj. Ah, kakšni čudoviti in kreativni časi so to bili!

Ne glede na orodje, pomen tehničnih risanj ostaja enak: označitev vseh oblik, dimenzij, materiala, barv in toleranc izdelkov, polizdelkov, orodja in seveda tudi embalažnega materiala.

Radi uporabljamo rek ‘bolje preprečiti kot zdraviti’, in pri embalaži je še kako uporaben. Bolj kot je izdelek ob naročanju definiran, manj je težav ob dobavi. Žal je zaradi časovne stiske spremljanje in preverjanje tehničnih listov pogosto izpuščeno. Na srečo kupcem pred dobavo predstavimo vzorce, da jih lahko sprobajo in odobrijo. Zaradi velikoserijske proizvodnje in dobave je možnost napak kljub temu nizka, zanemarljiva.

Kotiranje 500 ml plastenke iz PET materiala

Kontaktiraj nas