Skoraj smo nasedli goljufu iz Nigerije…

Vsako stranko in dobavitelja pred pričetkom sodelovanja preverimo
Vsako stranko in dobavitelja pred pričetkom sodelovanja preverimo

Dnevno prejmemo precej povpraševanj po izdelkih in napravah in prav vsakemu se posvetimo z vso skrbnostjo. Med prejetimi povpraševanji se včasih najde kakšno sumljivo, ki kar bode v oči. To se nam je nazadnje pripetilo pred par dnevi.

Prejeli smo povpraševanje po 28 milijonih kosov plastenk s pokrovčki. Oseba, ki je povpraševala, se je predstavljala kot direktor ameriškega podjetja, ki išče izdelke za neprofitno stranko iz Kuvajta. V primeru sklenitve posla je zahteval 1% provizijo.

Že takoj na začetku nas je zmotilo, da v mailu niso bili navedeni kontaktni podatki od podjetja, ki pa nam jih je na zahtevo kasneje posredoval. Zmotilo nas je tudi to, da so bile vhodne zahteve po izdelku zelo ohlapne, niso bili zahtevani tehnični listi ali vzorci, ponudbo je želel prejeti čim prej.

Podjetje smo preverili pri ameriškem Ministrstvu za podjetniške zadeve in ugotovili, da ne obstaja. Preverili smo tudi spletno domeno od potencialne stranke in ugotovili, da je bila registrirana meseca februarja tega leta v Nigeriji. Podatki so zadostovali za to, da so se pri nas sprožili ‘varnostni alarmi’.

Potencialno sranko smo vljudno zaprosili za pojasnila, a jih v skladu z našimi pričakovanji nismo prejeli.

Vsako stranko ali dobavitelja dobro preverimo pred pričetkom sodelovanja, saj si ne moremo privoščiti kasnejših nevšečnosti.

Kontaktiraj nas