Zadnjih 20 let je bil glavni trend iskanje dobaviteljev v Aziji, prihodnjih deset let bo trend delna regionalizacija dobave. Mi vam jo ponujamo že danes!

Zadnjih 20 let je bil glavni trend iskanje dobaviteljev v Aziji, prihodnjih deset let bo trend delna regionalizacija dobave. Mi vam jo ponujamo že zdaj!
Zadnjih 20 let je bil glavni trend iskanje dobaviteljev v Aziji, prihodnjih deset let bo trend delna regionalizacija dobave. Mi vam jo ponujamo že zdaj!

Gospodarstvo je panoga, ki deluje zelo enostavno: ukvarja se s prodajo izdelkov in storitev, kjer po eni strani skuša vire pridobiti po čim nižjih, po drugi strani pa storitve ali izdelke prodati po čim višjih cenah, z namenom, da ustvari čim več profita.

Leta je veljalo, da so viri v Aziji poceni, zato se je od tam precej uvažalo; na roko so šli tudi poceni prevozi, tako pomorski kot železniški.

Leta 2020 se je pojavila korona kriza, ko so se gospodarstva po celem svetu ustavila, razen na Kitajskem, kjer so delala s polno paro in predstavljala dobesedno edini vir za cel svet. Srečevali smo se s težavami v pomorskem prometu, cene prevozov so podivjale, primanjkovalo je cestnih prevoznikov.

Letos se srečujemo z drugo težavo, in sicer dvigom cen energentov po celem svetu in pomanjkanjem električne energije na Kitajskem, kar povzroča ustavljanje tovarn in ustavljanje dobavnih verig. Koncepti ‘just-in-time’ so izgubili svoj prvoten namen, saj v takšnih razmerah ne morejo več obstajati, srečujemo se z zapiranjem evropskih in ameriških proizvajalcev avtomobilov, Velika Britanija se sooča s pomanjkanjem izdelkov in cestnih prevoznikov.

Evropski proizvajalci se srečujejo s težavami, ki so bile še pred časom nepredstavljive: pomanjkanje lesenih palet, pomanjkanje papirja, dvig cen energentov, pomanjkanje surovin, polizdelkov in izdelkov. Gospodarstvo se zaveda, da mora svojo odvisnost od nekdaj izredno ugodnih dobaviteljev iz Azije zmanjšati čim prej, zato že sprejema ukrepe.

Italijanski Benetton bo prepolovil nakupe v Aziji in povečal proizvodnjo na Hrvaškem, v Srbiji, Turčiji, Tuniziji in Egiptu. Ikea bo zaradi težav z dobavami iz Azije povečala obseg dobav v Turčiji.

Prestrukturiranje oskrbovalnih verig se je sicer začelo že pred pandemijo. Ericsson je denimo že leta 2019 napovedal, da bo okrepil proizvodnjo na Poljskem za evropski trg in zgradil nove tovarne v ZDA. Letos maja je Evropska unija postavila načrt zmanjševanja odvisnosti od Kitajske in tujih dobaviteljev na šestih strateških področjih – od surovin, sestavin za farmacevtsko industrijo do polprevodnikov.

Na Packaging.si postajamo pomemben igralec na evropskem trgu dobave strojev za pakiranje, pakirnega materiala in po novem tudi storitev iz področja pakiranja. Strankam ponujamo široko paleto kvakitetnih izdelkov, hiter servis in zanesljivo dobavo.

Kontaktiraj nas