Zgodbica o rojstvu kapsule: od mešanja prahov do spakiranega izdelka

Zgodbica o rojstvu kapsule: od mešanja prahov do spakiranega izdelka
Zgodbica o rojstvu kapsule: od mešanja prahov do spakiranega izdelka

Prehranska dopolnila v obliki kapsul nam najbrž ni treba posebej predstavljati, saj so vsem znana. Je pa najbrž znan način, kako tak izdelek nastane. V tem prispevku se bomo posvetili ravno temu. Bo kar zanimivo, verjemite!

Vse se začne pri ideji: “Katero težavo želimo odpraviti ali omiliti?”. Ljudje smo čudna bitja, ki imamo nešteto težav: plešavost, prhljaj, debelost, suhost, akne, pretemna koža, presvetla koža, zdravstvene težave, psihične težave, neuresničene želje, žalost, tesnobnost,… Torej, kot proizvajalci se moramo usmeriti v težavo in poiskati način, da jo odpravimo ali vsaj poskušamo to narediti v obliki prehranskega dopolnila.

Naslednji korak pri izdelavi prehranskega dopolnila je izbira sestavin in njihova formulacija. Določene sestavine imajo učinkovine, druge služijo bolj za zapolnitev prostora. Nekatere so dražje, druge cenejše. Nekatere so trendovske, druge bolj za okras. Večina ima omejitve glede dnevnega vnosa v telo, prav vse pa imajo določen rok uporabe.

Ko imamo izbrane sestavine, jih ne treba kupiti pri dobavitelju. Dobaviteljev je malo morje, eni so dražji, drugi cenejši, eni ponujajo boljšo, drugi slabšo kakovost, eni imajo boljše plačilne pogoje, drugi zahtevajo avansno plačilo in visoke minimalne količine za naročilo.

Ko imamo sestavine pri sebi, ko je formula narejena, potrebujemo stroje za izdelavo pregranskih dopolnil v kapsulah. Pomembni so mešalniki prahov, vodno hlajene kapsulirke, čistilci kapsul, dozatorji kapsul v lončke ali blisterje, etiketirke in pakirke. Vsak stroj ima svoje posebnosti in zahteve, in vsak stroj ima tudi določene težave. Treba se je posvetiti delovnemu procesu, naprave dobro naštudirati in jih pravilno nastaviti.

Ko je naša lepa majhna kapsula spakirana, zgodba še ni zaključena. Izdelek je treba pravilno označiti v slovenskem jeziku, tukaj priporočamo uporabo nasvetov Inštituta za nutricionistiko, saj se boste tako izognili strogim ukrepom inšpektorjev za zdravje.

Označene in spakirane izdelke je treba še zložiti v kartone, jih zložiti v skladišče ter poslati k distributerjem, na prodajna mesta ali pa neposredno h kupcu.

Kontaktiraj nas